måndag, oktober 09, 2006Det här med strömmavbrott.
"Plötsligt blev det mörkt i vårat hus.
och ingen kunde hitta något ljus..."

Fram med värmeljusen! ropade Josef. Alla värmeljus togs fram, samt Annas lykta att går runt med, tex på toa. Det är trevligt att kissa&bajsa med en tomtelykta som belysning. "Jasså jaha" tänkte de, och satte att vänta tills strömmen skulle komma tillbaks.

Anna, K och Maja beslöt att gå ut och titta på mörkret. Det var mörkt. Men, fullmånen lyste över Hjällbo och ledsagade dem ut till torget. Där möttes de av hela grannskapets unga (pojkar) som gett sig ut för att se på mörkret. I luften låg en stämmning av förundran och overklighet. Allt kändes tillåtet. Blattepojkarna lyste framför sig med mobilerna. De var nog lite mörkrädda. Anna, K och Maja gick ner till hållplatsen för att se om spårvagnarna gick.
"Kanske har spårvägen ett eget elnät", tänkte de.
På vägen gick de förbi Kebaben. De sålde sina sista kebaber, med stearinljus i luckan. På spårvagnshållplatsen stod en mörk spårvagn i mörker.
"Det går inga spårvagnar!" sa en av dem till oss. "Taxi?"
De är om sig och kring sig de där blattarna alltså. Anna, K och Maja vände och gick tillbaks mot torget.
"Vilket gyllene tillfälle att råna alla affärer!" sa K.
I samma stund hördes en skräll som av krossat glas.
"Jaha," sa K, " det var visst fler som insett det"
Ett gäng tonårskillar sparang förvirrade runtrunt på torget.
" De har ringt polisen! De har ringt polisen!" ropade de. Anna, K och Maja stod lite undrande och såg på. Efter en liten stund beslöt de att inget mer skulle hända, och gick hemåt.

Men plötsligt, på avstånd hördes ljudet av en helkopter. Den sänkte sig längre och längre ner. "Den ska landa!" skrek Maja och började springa tillbaks mot torget.
Men den skulle inte landa. Helikoptern cirkulerade runtrunt torget, precis som tonåringarna tidigare gjort. Den tände en strålkastare och lös runt nedanför sig. När ljuskäglan nådde folkklumpen på torget, hurrade alla och viftade med händerna. Bistra poliser stod framför bankens sönderslagna fönster. Helikoptern stannade till slut, stod och ryttlade i luften just brevid fullmånen. Precis som i vampyrfilm. Men på torget i helikopterns skarpa sken fanns inga vampyrer. Där stod en skara förvirrade människor och undrade varför en helikopter flög runt och lyste på dem. Det tyckte visserligen det var vackert, men hemskt märkligt.

Kill your darligs, heter det i konstens värld. Något polisen också borde ta till sig. Även om det är coolt med helikoptrar i månmotljus, är det kanske inget att ödsla skattepengar på. Varför är polisen så rädd för förorten? Läser de för mycket Aftonbladet? Är de för medvetna om att världen och reglerna i centrum och världen och reglerna i förorten inte riktigt är desamma? Eller är det helt enklet ett gäng kortklippta killar med dåligt självförtroende som gillar att gå runt i uniform och prata i komradios och säga
"naj, jag är upptagen"
till folk som frågar dem frågor, för att de aldrig fick säga sånt i skolan eftersom de var mobbade?

3 Comments:

Anonymous J said...

Det känns fint att bo där det händer

09 oktober, 2006 23:24  
Anonymous m said...

jag blev förvånad när jag läste aftonbladet, och tänkte, hur kunde journalisten som var där i fem minuter hitte på så där mycket och få det publicerat.. gp var lite mer rätt ute, men sjukt snedvridet var det...

09 oktober, 2006 23:36  
Anonymous Anonym said...

Jag baxade lite av ditt inlägg och smikrar och håller på: http://joakimlarsson.blogspot.com/2006/10/upploppen-i-hjlbo.html

Jag tycker det bara är trevligt att berätta för folk när jag citerar dem.

10 oktober, 2006 23:22  

Skicka en kommentar

<< Home