lördag, november 25, 2006

Leka med lera!

Känner du dig pysslig en dag men vet inte vad du ska pyssla? Julen är snart här, och den är som alla vet en bra tid att pyssla. Det finns mycket färdigt pyssel man kan göra om man inte är så påhittig. Smällkarameller är en klassiker, pärlplattor en annan. Stickning en tredje, fast det är egentligen inte att pyssla, så slopa det. Men, det allra bästa pysslet är nog leka med lera ändå! Här är ett recept på trolldeg:

1dl salt
2dl mjöl
1msk olja
1dl vatten

Gör fina figurer och bränn i ugnen på 100° i sådär en timme ( längre för tjocka gubbar), stäng sedan av ugnen och låt stå över natten. Sedan kan man måla dem om man vill, var försiktig med vattnet i färgen bara, eller lägga karamellfärg i degen redan från början. Vill man ha dem glansiga kan man pensla med ägg, fast det är lite äckligt.



I trolldeg kan man tex göra sin egen julkrubba. Eller fina ljusstakar. Bara forma en gubbe du vill ha och proppa ner ett ljus i den. Ska man göra en gubbe är det bra att utgå från formen boll. Det är svårt att sätta fast andra bitar som inte sitter ihop från början nämligen. Sen bara man klämmer ut ben och huvud och armar. Hatten kan man ju lägga på efteråt. Det är roligt att göra stora gap på gubbarna genom att stoppa in en kniv i mitten på huvet på dem och vickla lite. Det är smart att sätta alla gubbarna ner, benen blir lätt för smala för att kunna stä själva. Utgår man inte från formen boll kan man utgå från formen kon. Det lämpar sig framförallt för änglar och lucior. Så nu är det bara att sätta igång! Det är billigt, kreativt och fint. Och en riktigt bra julklapp! Mycket nöje!