söndag, november 05, 2006

Jag stickar.

Såhär gör man en mössa:
Välj färg och garn. Lägg upp ungefär 100 börjmaskor. Sticka sen varannan rät och varanna avig på rundsticka i två-tre varv, och sedan var tredje rät och avig. Det blir lagom. Var andra blir för tätt och fult, var fjärde blir för stort och oelastiskt. Sticka tills mössan är lagom lång. Det är ungefär efter tre eller fyra tjocka ränder med grundfärgen emellan. Då kan du börja ta in. Se till att du tar in jämt så det blir snyggt i ribbstickningsmönstret. Jag rekommenderar att börja med att succesivt ta in alla aviga, så du till slut bara har räta kvar. Då tar du in sisådär var femte- sjunde. Om du vill kan du sluta mössan nu, genom att trä en tråd igenom de sista öglorna. Annars kan du fortsätta intagandet rätt drastiskt tills bara tre-fyra maskor återstår och av dem göra en blåbärsmössekvistplopp.

Vill du ha en slät mössa, utan muddmönster, stickar du bara räta och räta och räta. Annars likadant. Det är viktigt med ränder!

Såhär gör man en socka:
Välj garn och färg. Gör sisådär 40 börjmaskor. Sticka på strumsticka runt runt, ribbstickning, varannan eller var andra maska tills det blivit lagom långt för skaftet. Glöm inte randen! Sen tar du och lägger över ungefär hälften av maskorna på en sticka och stickar slätstickning på den tills det blir så långt som du vill ha hälen. När det är så längt du vill, tar du in, sådär var femte maska tills sju -åtta återstår. Då fuskar du till dig nya maskor från kanten från det du just stickatoch stickar vidare runtrunt tills det är så längt du vill ha foten. Sen tar du in vid tån, akta så det inte blir knöligt, och drar till sist en tråd genom de kvarvarande maskorna. För extra piff, ha olika färg på själva sockan och tån- hälen- randen!

Såhär gör man en benvärmare:
Ta lite gammalt garn som blivit över när du gjorde mössan. Gör sådär 50 börjmaskor. Sticka runtrunt på strumpstickor tills det blivit en lagom lång korv. Glöm inte de obligatoriska trendiga ränderna! Maska av. Klart!

Samma recept kan användas till armvärmare, men minska då antalet börjmaskor till sådär 40.


Fråga valfri släkting på spinnsidan om resten. Lycka till!

2 Comments:

Anonymous J said...

jag vill också!

06 november, 2006 12:42  
Blogger Anna said...

jag förstår inte
wapmlyof

06 november, 2006 13:32  

Skicka en kommentar

<< Home